Σάββατο 21 Απρ 2018

Βιογραφικό της ζωγράφου Ήβης Ανδρέα Πατσιά

Κατηγορία: Περιοδικές Εκθέσεις
Δημοσιεύτηκε Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 Συντάχθηκε από το Thalassa Museum

Έκθεσης ζωγραφικής  της Ήβης Ανδρέα   Πατσιά: «Αγιογραφίες και κυπριακά τοπία»

Διάρκεια Έκθεσης:16 Δεκεμβρίου 2016   - 31 Ιανουαρίου  2017

Copy of ΤΟ ΟΡΓΩΜΑ ΛΑΔΙ ΣΕ ΚΑΜΒΑ 60Χ80CM

Βιογραφικό

Η Ήβη γεννήθηκε στην Κοντέα. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Λύσης και μετά στο Λύκειο Λάρνακας. Ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1987 και με την Αγιογραφία από το 1999.Παρακολούθησε μαθήματα αρχικά στο εργαστήρι του Νίκου Χαρούς, έπειτα του Παναγιώτη Λάρκου, του Γιώργου Ιωνά, στο Μπέλλε Αρτι, στην Άντρη Ιωνά και τέλος στον Αντώνη Μιχαηλίδη. Όμως από μικρή είχε σαν μεγάλο δάσκαλο και καθοδηγητή το γνωστό καλλιτέχνη και ξάδελφο της Χαμπή τον Χαράκτη ο οποίος με το εξαίρετο ταλέντο του, της ενέπνευσε τα πρώτα ερεθίσματα για τη θαυμαστή τέχνη της ζωγραφικής.

Η Ήβη ζωγραφίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία λουλούδια, νεκρές φύσεις και πρόσωπα με ξεχωριστή πειστικότητα και ζωντάνια.  Οι προσωπογραφίες της αποδίδονται με δυνατές πινελιές και ζωηρά χρώματα, εναλλάσσοντας το φως και τη σκιά, τονίζοντας ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του προσώπου με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι μια ζωγραφική παράσταση που εύκολα οδηγεί το θεατή στη γνώση του ψυχικού κόσμου των απεικονιζόμενων προσώπων.

Θαμπωμένη από το μυστικό βάθος της βυζαντινής αγιογραφίας ασχολήθηκε αρχικά εντελώς ερασιτεχνικά, και αυτοδίδακτα απεικονίζοντας Αγίους μ’ ένα δικό της ξεχωριστό λαϊκό τρόπο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας κοντά στους Κώστα Γερασίμου, Ματθαίο Ματθαίου και Αντώνη Μιχαηλίδη.

Παράλληλα πήρε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και βραβεύθηκε αρκετές φορές.

Επιπρόσθετα, έχει προβληθεί από την τηλεόραση του FM (μετέπειτα  VOX) στη Λάρνακα καθώς επίσης και από την κρατική τηλεόραση του Ρ.Ι.Κ.  Ειδική εκπομπή έγινε επίσης από το δεύτερο κανάλι της τηλεόρασης του Ρ.Ι.Κ. στο πρόγραμμα «Biz Εμείς» το 2013 και 2016.

Στο ενεργητικό της υπάρχου ήδη δέκα  ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και  στο εξωτερικό:

Η πρώτη της ήταν στα Πλατανήσκια στις αίθουσες της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή.

Η δεύτερη ήταν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Η τρίτη της ήταν στο «Λαογραφικό Μουσείο Κωστή Καϊμακλιώτη» στην Αραδίππου.

Η τέταρτη ήταν στο οίκημα του Πολιτιστικού Ομίλου «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ» στη Λάρνακα.

Η πέμπτη ήταν στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στη Λευκωσία.

Η πρώτη της ατομική έκθεση εκτός Κύπρου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 26 και 27 Ιουνίου 2009 στο «ALEXANDRAPALACE» μετά από πρόσκληση της εφημερίδας «ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ» και χορηγούς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τη Σ.Π.Ε. Κοντέας.

Η έβδομη της ατομική έκθεση ήταν στην αίθουσα «ΚΑΣΤΕΛΙΩΤΙΣΣΑ» στη Λευκωσία.

Η όγδοη της ατομική έκθεση ήταν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Η ένατη της ατομική έκθεση ήταν στο «Σπίτι της Κοντέας» στη Λάρνακα.

Η 10η ατομική  έκθεση της Ήβης Ανδρέα Πατσιά  πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 19 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2016 μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Κοντεατών Μεγάλης Βρετανίας.

Η ευαισθησία της για τον χαμό κατά την τουρκική εισβολή του 1974 την ώθησε και φιλοτέχνησε τα πορτραίτα των τριών Κοντεατών παλικαριών που χάθηκαν άδικα και του ενός αγνοούμενου. Τα έργα αυτά βρίσκονται τώρα στο οίκημα του Προσφυγικού Σωματείου «Η ΚΟΝΤΕΑ» σαν αιώνιο μνημόσυνο. Τα πορτρέτα αυτά επίσης βρίσκονται και στο βιβλίο του Λάρκου Λάρκου «Το κατεχόμενον χορκόν μου τζιαι η χαρά του γυρισμού».

Άλλα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό (Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Αυστραλία), στις Δημοτικές Πινακοθήκες των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου και σε Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Επίσης αυτοπροσωπογραφία της εκτίθηκε στο «Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας» μέσα στα πλαίσια του παγκύπριου εικαστικού γεγονότος “UnderConstruction”.  Αγιογραφίες της βρίσκονται σε διάφορες εκκλησίες στην Κύπρο και Αγγλία.

Το Νοέμβριο του 2010 έλαβε μέρος στο «Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος» και πήρε «Ειδικό Έπαινο».

Copyright © 2012 Thalassa Museum
Δημιουργία Ιστοσελίδας Πέτρος Ανδρέου