Το Μουσείο

Ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του

Καλωσορίσατε στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του, τον Αύγουστο του 2005, σε συνεργασία με το Ιδρύματος Πιερίδη, το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας της Ναυτικής Παράδοσης και το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη.  Το μουσείο  αποτελεί έργο των αρχιτεκτόνων Ζήνωνα και Χριστίνας Σιερεπεκλή και η μουσειολογική μελέτη και ο σχεδιασμός   του  Δρ. Γιάννη Τουμαζή.

Το μουσείο έχει ως θέμα τη θάλασσα και κύριος  στόχος του είναι  να παρουσιάσει σε τοπικούς και ξένους  επισκέπτες,την επιδραση και τη  σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου.

Το στοιχείο της θάλασσας ενσωματώνεται στο  κτίριο  με τη χρήση τεχνητού οξειδωμένου μετάλλου και το με το νερό που κυλάει στις γυάλινες επιφάνειες της πρόσοψης. Υλικά όπως το μάρμαρο, ο όνυχας, το ξύλο και το μέταλλο κυριαρχούν στους εσωτερικούς χώρους. Για να καταστούν οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου ωφέλιμοι, ο άξονας των επισκέψιμων χώρων διαιρέθηκε σε έξι διαφορετικά επίπεδα. Τα εκθέματα παρουσιάζονται με τέσσερις τρόπους: σε υποδαπέδιες γυάλινες προθήκες όπου οι επισκέπτες μπορούν   να περπατήσουν  και να δουν τα αντικείμενα από ψηλά, σε σύγχρονες  προθήκες, σε εκθέματα που είναι διανεμημένα στο  χώρο και σε εκθέματα που κρέμονται από την οροφή.

Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους στο μουσείο υπάρχει  χώρος ειδικά διαμορφωμένος για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες και εργαστήρια που καλύπτουν διάφορους τομείς και έχουν σχέση κυρίως τόσο με την ιστορία, τον πολιτισμό της Κύπρου όσο και με τον τουρισμό. Για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει στο χώρο του μουσείου υπαίθριο αμφιθέατρο για μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.

Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ καθώς επίσης και σε άτομα με οπτική αναπηρία, περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένα εκθέματα αφής αλλά και την εφαρμογή κωδικών QR σε επιλεγμένα εκθέματα.